Na een weekend relaxen weer aan het werk!
Door: BettyinSuriname
Blijf op de hoogte en volg Betty
01 November 2010 | Suriname, Paramaribo
Het is nog steeds geweldig leuk jullie reacties te ontvangen. Inmiddels heb ik van Ruud een groter fotobereik cadeau gekregen en kan ik dus meer fotoos plaatsen. Dat zullen jullie ook zien!
Zoals Mieke al meldde is deze reis echt een cadeau voor het leven!
Ik wen al een beetje aan al het prikkeldraad, de muren en hekken, de alarmen en de bewaking. Was het eerst nog een onveilig gevoel, nu voelt het best veilig. "Dag meevrouw hoe gaat het met u", is een heel normale begroeting en ik antwoord nu ook al Surinaams met "Alles goed hoor, hoe is het met u?".
Het is overigens erg leuk gewoon de krant de kunnen lezen, echter het is tegelijkertijd een valkuil omdat er andere normen en gedachtenpatronen achter zitten die je eigenlijk niet verwacht. Wat dacht je van "Jouw diploma is je eerste man". Een man kan immers 'uitlopen', de zogenaamde 'Waka-man'. Ingeborg, jouw rode boekje is fantastisch, het staat al vol van DM-etjes (Denk Momentjes). In rouwadvertenties staat overal een foto bij en bij ongelukken (die dus nogal eens gebeuren) staat het slachtoffer ook open en bloot op de foto. Soms vergist een journalist zich in de spelling en dan staat er "De overvaller heeft zich uit de voeten genomen".
Verder loop ik heerlijk in truitjes met een okselmouw, draag ik hier absoluut geen kniesok maar wel een slaapjurk en lust ineens een derby. Een djogo is me iets te gortig! Van het weekend zijn we naar de chinees geweest en de choi (die luxer, Amerikaans/ Nederlands is). Je koopt hier een 'hoopje fruit' of een 'hand bananen'.
Aan de andere kant van de 'Bosjesbrug' (van Weidenbosch) hangt een uithangbord en een telefoon. Daarop staat: "No djompu, yepi de". 'Niet springen er is hulp'!
Zaterdag heeft Marianne me rondgereden door Commewijne (over de brug dus! Volgens zeggen zal er nu ook wel een Baasjesbrug komen!). De vele vervallen plantages bewonderd, waar gewoon nog mensen wonen in niet onderhouden woningen. Maar ook Frederiksoord, van een Nederlander, die het prachtig gerenoveerd heeft. Je kunt er overnachten en van daaruit tochten maken. Bij de oceaan komen kan niet want dan moet je door de swamp. We zagen bij Plantage 'de Peperpot' een gerenoveerde woning die voor 6-8 personen te huur is (minimaal 6 personen en dan €185,- pppn, daar gaan wij dus niet logeren familie!). We zijn heerlijk in een korjaal vervoerd en hebben lekker soato gegeten met loempia. De AOV keert 295 SRD per maand uit, een arbeider verdient ongeveer 800 SRD en moet dus 'bij husselen'. Daarnaast verdient een medisch specialist tussen de 15 en 20.000 SRD. Voor 33 cl bier betaal ik nog geen 35 eurocent en een tosti ham/kaas kost 30 eurocent. Ik laat me in de taxi overal heenrijden en het liefst geven ze hun telefoonnummer zodat ik ze zal bellen als ik weer terug wil. Ik durf niet te fietsen hier!
In het binnenland heeft men een 'kostgrondje'. De Hindoes en Javanen budgetteren en sparen voor grotere uitgaven, maar de Creolen gaan na week 2 van de maand bij familie vragen wie er nog geld heeft. Aan het eind van de maand kun je gaan lichten en dan lekker shoppen. De maatschappij is matriarchaal ingesteld en een oudere heeft gelijk. Kijk daarom alleen al zou je hier willen wonen! Bij een verkeersongeval blijf je waar je bent tot de politie is geweest en bij het tankstation tankt men nog voor je! Jullie zien, de culturele aspecten komen al aardig aan de orde.
Gisteren heb ik dolfijnen gespot en de zon onder zien gaan over de Suriname- en Commewijnerivier met aan het eind de monding van de oceaan.
Dat was dus een weekendje relaxen! Ik ben blij dat ik het wilde plan van de Brownsberg heb laten varen, dat was teveel geweest. Tenslotte moest ik er vandaag weer tegenaan!
Wil ik jullie niet onthouden dat de muggen sneller gaan dan in Nederland, alles dus naar onze begrippen spotgoedkoop is maar dat je tussen de 25 en 1000 euro betaalt voor tripjes tussen een halve dag of meerdere dagen. Dichtbij of helemaal tegen Brazilië aan. Ik teken ervoor.....
Lieve groeten van een nog immer enthiousiaste, bewonderende, nederige Betty Bakker
01 November 2010 - 23:27
Truus VdH:
Hallo Betty,
toch handg dat ik een laat-slaper ben, dan kan ik vers van de 'pers' weer al jouw wederwaardigheden lezen, voordat ik ga slapen. Ik geniet ervan, je verhalen zijn zo beeldend, dat ik me af en toe als een klein waan dat op je schouder zittend meekijk.
Mooi hoor, zo'n schrijverstalent!
Groet van Truus -
02 November 2010 - 06:40
Ingeborg:
Hoi Betty,
Wat een mooi en indrukwekkend verslag weer! Fijn dat je meer fotoruimte hebt gekregen dan kunnen we nog meer live meegenieten! Ik kan me voorstellen dat je het omschrijft als "een reis voor het leven", dit neemt niemand je meer af! Geniet en ervaar weer de komende dagen! Liefs Ingeborg
02 November 2010 - 06:44
Aletta:
Hai die Betty,
Klinkt geweldig! Leuk ook al die foto's en het taaltje erbij.
Geniet van je laatste daagjes!
Groetjes van Aletta -
02 November 2010 - 06:58
Coby:
Hallo Betty,
Wat een mooi verslag weer. je neemt mij helemaal mee in het surinaamse leven.
geweldig!Geniet nog van je laatste dagen.
groet Coby -
02 November 2010 - 07:20
Marielle:
He Bet!
Geweldig genoten van je verhaal! Geniet van je laatste dagen in Suriname!
Groetjes, Marielle -
02 November 2010 - 09:32
Je Broertje:
Hoi zus ik zie dat je al langzaam aan het leven in Suriname gaat wennen, het is leuk om te zien dat je in z'n korte tijd veel ziet en meemaakt waar je anders weken vakantie voor nodig hebt (handig z'n gids) je foto's zijn heel leuk zo kan ik ook nog zien dat er de laatste 15 jaar weinig is veranderd. nou ik hoop dat het veel voor je oplevert deze reis en dat je ze in Nederland kan laten zien dat het ook anders kan. He zus nog heeeeeeeeel veeeeeeel werkplezier en dank aan je zelf.
xx je broer. -
02 November 2010 - 14:36
Willemijn:
Hoi Betty,
Wat geweldig leuk om die verhalen van je te lezen. Volgens mij heb je het er echt naar je zin! Geniet nog van je laatste momenten, het vliegt zó voorbij...
groetjes Willemijn -
03 November 2010 - 18:59
Leonie Withag:
Hoi Betty,
Nog steeds super leuk om je ervaringen in Suriname te lezen. Probeer het straks ook eens in Nederland om een 'hoopje fruit'te bestellen op de markt! Geniet nog even van de laatste dagen.
groeten Leonie -
03 November 2010 - 21:20
Evelien:
Hoi Betty,
deze avond genoten van het lezen van je reisverslagen.ik vind het leuk om zo toch een beetje te kunnen meegenieten ;-) wens je succes en nog veel plezier voor de laatste paar dagen van je studiereis!
groeten,
Evelien