's Lands Hospitaal
Door: BettyinSuriname
Blijf op de hoogte en volg Betty
29 Oktober 2010 | Suriname, Paramaribo
Alweer een enerverende dag achter de rug! Ik heb mijn was laten doen voor €2,50, ben voor €2,- met de taxi naar 's Lands gebracht en voor €2,50 vanuit de 'stad' weer terug naar Amice. In de stad kreeg ik na een uur alweer heimwee naar Dyumu. Wat een drukte, uitlaatgassen, getoeter en rommel hier!
In 's Lands Hospitaal een hartelijk welkom, men had op me gerekend. Twee verpleegkundigen, 2 ziekenverzorgsters, een administraieve kracht en een arts runnen hier het bureau Vrouw en Kindzorg. Naast CB-zorg is dat ook cervixscreening, family-planning, papsmear-onderzoek en SOA Aids voorlichting. De wachtkamer is indrukwekkend, er staan ruim 45 stoelen in theateropstelling. Ouders, meestal moeders, maar ik zag ook een enkele vader, melden zich tussen 7.00 en 10.00 uur en worden op volgorde van binnenkomst geholpen.
Vandaag was het 'niet druk' met een half volle wachtkamer, maar waren we toch pas om 13.00 uur klaar. Mijn Jeugdverpleegkundige hart ging weer helemaal open bij het zien van al die kindjes! Zuigelingen en peuters door elkaar, ouders die ook tussendoor geholpen kunnen worden, een heel vriendelijke vraaggerichte benadering en ter plekke gelegenheid om even te kijken hoe de 'boobi' aangeboden en hoe er aangelegd wordt. Ik geniet van allerlei mooie uitspraken en als ik één van hen vraag welke taal zij tegen moeder sprak reageert zij heel verbaasd. Dat was gewoon negertaal! Iedereen wacht rustig op zijn beurt, moppert niet, en als je wel dringend weg moet heeft niemand er een probleem mee dat die moeder even eerst gaat. Dit gebeurt dan ook maar een enkele keer. Officieel is er een kwrtier voor een consult, maar dat heb ik geen een keer gezien. Er lijkt alle tijd te zijn. Ik teken ervoor! Wat betreft de taakverdeling; eerst bij vpk 1 wegen en meten (en kort advies over huid, navel en voeding), dan bij vpk 2 consult (soms wat herhaling van adviezen) en ten slotte naar de arts (die ook nog wel een advies herhaald. Eigenlijk net als bij 'ons' toen we nog simultaan cb deden. Voorlichting geschiedt met name mondeling. Er worden geen folders meegegeven behalve het Groeiboek, er hangen wel diverse posters (vanuit projecten)
op de gang. Op en kalender zie ik staan: "In de praktijk is borstvoeding voor arm en rijk". Ik kreeg wat voedingsfolders te zien die niet meer verdeeld worden omdat ze verouderd zijn. Het Groeiboek is herzien maar moet nog af komen en de dossiers ook. Zij werken momenteel nog met oude kaarten, wel jongens en meisjes, maar alleen gewicht curves en een minimaal Van WiechenlEr is één groot verschil met het cb in Nederland, voor 's Lands moet men 10SRD per consult betalen (omgerekend €2,50, dus net zoveel als een taxirit naar de stad). Dit bedrag is voor het ziekenhuis om deze poli in stand te kunnen houden. De medewerkers, en dus ook de arts, zijn in dienst van het ziekenhuis. Volgende week ben ik weer van harte welkom! Na een zelfgebakken ragoutbroodje van een ex-collega die binnenwipte bracht de arts me naar het Centrum omdat ik even moest pinnen. De eerste keer ben ik me rot geschrokken omdat je pasje er pas op het laatst, na geld, bon en 'nee, geen verdere aktie nodig' uit komt! Daarna even geparamaribood! In de Palmentuin relaxen, Fort Zelandia bekeken en gegeten bij 't Vat. Dé kroeg voor buitenlanders en met name Nederlanders. Veel studenten die buiten met de laptop aan internet zitten. Net als ik nu!
Morgen verkassen en mijn eerste interview bij de BOG. Nu maar even eten en dan op tijd naar bed, het is allemaal best vermoeiend ook vanwege de hitte (35 graden, worden jullie al jalours?).
Groeten van een al bruinende Betty
29 Oktober 2010 - 05:46
Corien:
Jaaaa! Ik wordt jaloers! Wat een verhalen! Ik ga zo mijn spullen pakken voor weer een dagje UU.. Hier gaat het 'gewone' leven immers gewoon door! Haha. Blijf je verhalen met veel plezier lezen!
Groetjes Corien -
29 Oktober 2010 - 06:25
Ingeborg:
Hoi Betty,
Mooi verslag weer! En dan die nieuwe profielfoto, dat is inderdaad om jaloers op te worden. Ik moet ook nodig naar Suriname ;-)
Groetjes Ingeborg -
29 Oktober 2010 - 06:59
TruusvdH:
Hoi Betty, ja inderdaad om jaloers op te worden! Het is hier somber weer, niet zo heel erg koud, maar wel vergeleken met die temperaturen bij jou.
Het is vrijdagochtend hier, dus we gaan er weer met zijn allen tegen aan: o.a. naar presentaties luisteren van jouw medestudenten. Niet het vervelendste om te doen voor een docent!
Ik geniet van al je verhalen, en ben benieuwd naar het volgende relaas. Groet van Truus -
29 Oktober 2010 - 07:07
Erika :
Hoi Betty,
Na inspanning ook tijd voor ontspanning. Een welverdiende hangmat rust. Wij moeten het hier stellen met somber, grijs weer, maar voorlopig nog geen regen. Ben benieuwd naar je volgende reisverslag.
Groet,
Erika -
29 Oktober 2010 - 07:08
Monique:
Ik volg je hoor, leuk al die verslagen! En wat een indrukken doe je op, geweldig...
Van de week zo waar weer wezen trainen, toch erg lekker!Ik ga het vaker doen in ieder geval...
Nou, geniet nog van alle mooie momenten, en ik lees je volgende verslag wel weer !
Monique -
29 Oktober 2010 - 07:09
Monique:
En wouwwwwww, heerlijk die foto in die hangmat!!! -
29 Oktober 2010 - 07:17
Ada:
Hoi Betty,
het blijft heerlijk om te lezen. Enerzijds veel indrukken opdoen, ... en daar dan nog iets mee moeten doen bij 35 graden. Daarnaast natuurlijk heerlijk genieten! Heel anders dan in dit grijze Holland vandaag. Veel plezier weer vandaag!
Groeten, Ada -
29 Oktober 2010 - 07:31
Marijke Ter Beek:
Hoi Betty
Wat klinkt het allemaal heerlijk kneuterig het werken daar. Net zoals bij ons 30 jaar geleden. Ik zou er zo kunnen werken, behalve de temperatuur!
Gaan er ook wel eens verpleegkundigen op huisbezoek of gebeurt alles op het cb? Stevig Ouderschap nog niet nodig daar?
Geniet nog maar lekker, Kus Marijke -
29 Oktober 2010 - 11:05
Renske:
Hey Betty,
Wat klinkt het allemaal geweldig!! Gewoon heerlijk de tijd nemen voor de kinderen en ouders. En het heerlijke weer...
Succes met het verkassen en we kijken weer uit naar het volgende verslag.
liefs renske -
29 Oktober 2010 - 13:09
Ruud:
Wat een prachtige foto's; ik ben méér dan jaloers, maar ja: dan had ik maar mee moeten gaan ...... zonder dollen: veel plezier en ik zie je op skype. -
29 Oktober 2010 - 17:21
Mieke:
Lieve Betty, Deze reis is een cadeau voor het leven. Deze ervaringen vergeet je nooit! -
29 Oktober 2010 - 17:25
Wardy Doosje BV:
Hoi Betty,
Nou dat ziet er uit als een mooi avontuur. Ik zal niet schrijven dat ik jaloers ben, dat doet iedereen al.
Maar volgens mij is het zeer de moeite waard. Blijf de omstandigheden goed in je opnemen, we horen de verhalen later graag.
groeten,
wardy
29 Oktober 2010 - 19:32
Caroline:
Wat een belevenissen...! Hou je goed en ik kijk uit naar 't volgende verslag. Ik sluit me verder aan bij Ingeborg...: zullen we dan samen een studiereis plannen??? -
30 Oktober 2010 - 08:57
Marjan-annette:
Hi Betje, nee ik word niet jalours op die temperaturen, maar wel op die prachtige en indrukwekkende belevenissen.
Wat is die week snel gegaan zeg. Succes komende week en ik zie uit naar de verslagen. -
30 Oktober 2010 - 11:19
Mamma Joke:
lieve betty mijn laptop is stuk en inmiddels alweer gemaakt maar nu kijk ik bij een kennes leuk hoor dat ik alles kan volgenn liefs mamma -
31 Oktober 2010 - 12:10
Jeanny:
Hoi Betty,
Wat geweldig allemaal.Wat een ander land, prachtig, als ik de foto's zie en schitterend jij in de hangmat met een bruine kop.
Wanneer ga je weer? Dan wil ik beslist mee!!!
Ik kijk uit naar je volgende verhalen en mag ik ook je hele verslag lezen, als je dat af hebt?
Kusje van mij. -
31 Oktober 2010 - 14:43
Michel:
Betty,
Zo te lezen vermaak je je daar wel! Wel iets anders dan dat gejaagde leven in ons koude en natte kwaaklandje (al is 35+ wel veel). Relax en veel plezier daar, geniet ervan (zo te zien lukt dat aardig)
groetz, Michel